La Mocaorà

La Mocaorà (mocadorada) o Dia de Sant Donís és una festa tradicional valenciana celebrada cada 9 d’Octubre que commemora que en la conquista de Jaume I de la Ciutat de Valéncia, les dones valencianes oferiren fruites i verdures en agraïment. Hui dia els enamorats regalen a les seues novies o esposes un mocador en fruites de massapà.

En motiu de l’entrada del Rei Jaume I i la seua esposa la Reina Violant, el 9 d’Octubre de 1238, els valencians els varen oferir com a ofrena i vassallage, les fruites i verdures de la feraç horta valenciana.

Fiestas

En el transcórrer dels anys i per a festejar esta data, els Mestres Confiters varen crear en massapà una imitació, tant de les fruites i verdures com de les piuletes i tronadors que es cremaven en esta celebració, que presenten embolicada en el mocador tradicional. Esta mocadorà cada valencià li l’oferix a la seua esposa o novia com a reina del seu cor, per lo qual esta festivitat és equiparable a la festa de “Sant Valentí” o Dia dels Enamorats que es celebra en el restant d’Espanya.

Aixina varen nàixer estos postres ya fa més de cinquanta anys, que es denominen “Mocaorà de Sant Donis” perque el dia 9 d’octubre es celebra la festivitat d’este Sant, patró del Gremi dels Mestres Confiters.

Elaboració

En massapà, fet en parts iguals d’armela i sucre i rebaixat en ous, es formen unes barres farcides de rovell, que estirarem i doblarem per a donar-los la forma de piuleta: en una atra porció igual es fa el tronador. Es couen i després es decoren en sucre glass.

Les fruitetes s’elaboren manualment, en massapà de distints colors, segons la fruita que es vol imitar. La mocadorada consistix en preparar un tronador, una piuleta i diverses fruitetes de massapà. Després s’embolica tot en un paper i posteriorment en un mocador.

Vore també

 

Més informació en:

http://www.uiquipedia.org/Mocador%C3%A0

http://valenciacanta.blogspot.com.es/2009/10/san-donis-dia-de-los-enamorados.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: