Història

Història del Valencià

Denominació

La primera vegada que trobem la denominació de llengua valenciana la tenim en el comentari expositiu del ‘Liber amici et amati’, escrit en llatí, originari de Ramon Llull, que es troba en el foli 34v del manuscrit ‘N. 250. sup’ de la Biblioteca Ambrosiana de Milà, diu:

“Ista expositio excerpta fuit ex magno volumine in lingua valentina composito per quemdam discipulum Raymundi. Inceptum Valentie mense decembris et finito mense Martii anni 1335.

Que vol dir en valencià:

“Esta exposició fon treta d’un gran volum compost en llengua valenciana per un cert discipul de Ramon (Llull). Escomençat en Valencia el mes de decembre i acabat el mes de març de 1335. Deu siga lloat”.

Es tracta d’una obra anònima, eixida de la producció de la primera escola luliana, que esclatà en Valéncia al poc de temps de la mort del mestre (1316)..

La primera referència documental que es té de l’utilisació del terme «valencià» per a referir-se a la llengua pròpia dels valencians es troba en la documentació referent a un procés judicial que va tindre lloc en Menorca entre els anys 1343 i 1346, on es fa constar que la mare de l’acusat, nomenada Sibila, parlava “valencianesch” al ser de Orihuela.[6] La dita denominació, de la que es tenia constància en l’ambient filològic balear des de l’any 1984 quan va ser publicat per Gabriel Llompart un estudi en una revista científica mallorquina sobre temes històrics, sobre eixe procés judicial i atres temes menorquins, estranyament no ha segut fins a l’any 2005 quan ha segut difòs eixa troballa en la Comunitat Valenciana, desplaçant així en el “honor” de ser considerada com la primera referència a la que tradicionalment s’havia cregut com a tal, com és la traducció del “Valerio Máximo” realisada per Antoni Canals en 1395, en la que diu:

perque yo, a manament de vostra senyoria, el l’he tret del lati en nostra vulgada llengua materna valenciana aixi com he pogut, jatssessia que altres l’hagen tret en llengua cathalana[7].

Les següents manifestacions de la dita denominació les trobem en documents notarials i llegals, l’acta notarial de 28 de juny de 1408, d’un pleit entre la vila de Ona i la Orde de Montesa, ‘vulgar llengua valenciana’ i l’acta de 6 de juny de 1412 dels diputats i notaris assistents al Compromís de Casp, ‘in ydiomate Valentino’.[8][9]

En l’Iglésia hi ha abundants referències; destacar la bíblia de fra Bonifaci Ferrer del sigle XIV escrita en llengua valenciana.[10] Entre els documents pontificis, trobem un corresponent al pontificat del Papa valencià Alejandro VI, de 1504, on podem llegir ‘lingua vulgari valentini expeditarum’.[11]

En el segle XV el valencià era la denominació usual de la llengua en el Regne de Valéncia, i la denominació de romanç havia caigut en desús.[12] Joanot Martorell, autor de la novela “Tirant lo Blanch” (enllaç extern), afirma:

me atrevire expondre: no solament de lengua anglesa en portuguesa. Mas encara de portuguesa en vulgar valenciana: perço que la nació don yo soc natural sen puxa alegrar e molt ajudar […].[13]

En la segona mitat del sigle XV, en 1472, tenim el primer diccionari, el “Líber Elegantiarum” de Joan Esteve que va ser publicat a Venècia en llengua valenciana.[14]

Lliteratura

Artícul principal → Segle d’or valencià.

La Llengua valenciana va tindre el primer segle d’or Lliterari d’una llengua neollatina de la Península Ibèrica europea durant el qual centenars d’autors van proclamar en el pròlec o en el colofó de les seues obres el seu “estic escrivint en nostra vulgada llengua materna valenciana”.

El valencià va tindre grans obres lliteràries algunes importants i reconegudes en tota Europa i per grans escritors com en Miguel de Cervantes. Una de les obres, provablement la millor mai escrita en valencià clàssic, es Tirant lo Blanch de Joanot Martorell.

Política

Artícul principal → Conflicte llingüístic valencià.

Des de la transició democràtica espanyola, l’autonomia del valencià com a llengua romànica independent o la seua filiació respecte de la llengua catalana és motiu de debat i polèmica entre els valencians. La majoria dels valencians considera al valencià una llengua diferent del català (Estudis del CIS).

A nivell llingüístic, la condició que el valencià pertany al mateix sistema llingüístic que el català ho afirma l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, no obstant això, hi ha atres entitats com la Real Acadèmia de Cultura Valenciana fundada en 1915, integrada en el Institut d’Espanya, Lo Rat Penat, centenària associació cultural, Cardona Vives, entre atres, discrepen en l’us d’atres normes ortogràfiques consensuades, que s’acosten més a la forma de parlar de la majoria els valencians i recolzant teories diferents de la de la repoblació. També hi ha controvèrsia sobre la denominació de la llengua, ya que el terme valencià o llengua valenciana en els territoris de l’antic Regne de Valéncia és tradicional des del sigle XIV.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: